Program podeželja

Koledar dogodkov

Dan travniških sadovnjakov
petek, 30. april 2021, 08:00 - 17:00
Ogledi : 525

V petek, 30. aprila, bo po Evropi prvič potekal "Dan travniških sadovnjakov". Z obeleževanjem tega dne poudarjamo pomen ohranjanja biotske pestrosti rastlinskih in živalskih vrst in širši družbeni pomen, ki ga imajo travniški sadovnjaki v Evropskem prostoru. Na pobudo Biotehniške fakultete in Zveze sadjarskih društev Slovenije bomo tudi v Sloveniji obeležili Dan travniških sadovnjakov.

DOGODKI

visokodebelni sadovnjak bp kozjanski park

Ob prvem dnevu travniških sadovnjakov organizirajo številne aktivnosti na območju Kozjanskega parka:

- premierna predstavitev filma o sajenju ter o rezi in oskrbi visokodebelnih sadnih dreves;

- vabljeni k ogledu kolekcijskega sadovnjaka v lasti Kozjanskega parka (Gradišče 22, Podsreda). Pod strokovnim vodstvom boste spoznali sadovnjak, pestrost sort, izvedli več o opraševalcih, njihovih bivališčih in še veliko več;

- predstavljajo samotarske čebele, ki kljub nizkim temperaturam nabirajo pelod na cvetovih sadnih dreves;

- vabljeni k ogledu fotografske razstave na Gradu Podsreda z naslovom Biodiverziteta – umetnost življenja 2020, kamor je uvrščena tudi kategorija Kozjansko jabolko, na gradu Podsreda razstavljajo Zgodbe iz narave, ki nam pripovedujejo o številnih doživetjih v naravi. Med drugim tudi zgodbica z naslovom Brez jablan tudi skovika ni. Zgodbe iz narave lahko tudi prelistate na spletni strani Kozjanskega parka. Obe razstavi sta rezultat aktivnosti v okviru projekta Life Naturaviva;

- dnevu travniških sadovnjakov so se pridružili tudi lokalni ponudniki in bodo v petek, 30. aprila, svojo kulinarično ponudbo dopolnili s produkti iz travniških sadovnjakov - kje bo zadišalo po jabolkih in kaj bodo ponujali:

Gostilna Šempeter iz Bistrice ob Sotli: jabolčnik (enolončnica), pita
Jelenov greben iz Olimja: sladica kozjansko jabolko, jabolčni zavitek
Gostilna Banovina iz Virštanja: jabolčni “štrudl”
Pekarna pod gradom iz Podčetrtka: sortno jabolčno vino
Restavracija Amon iz Olimja: kozjanski jabolčni zavitek
Kozjanski dvor iz Kozjega: skutina torta z dišečimi jabolki in orehi
Gostinstvo Haler iz Olimja: kozjanska kruhova potica z jabolki in skuto, jabolčni sladoled
Restavracija Zadružnik iz Kozjega: jabolčni “štrudl”
Gostišče Lipa iz Podčetrtka
Ponudba na Jelenovem grebenu: jabolčni “štrudl” in kozjansko jabolko

Veselijo se druženja in praznovanja s ciljem, da okusite in spoznate pomen ohranjanja travniških sadovnjakov. Aktivnosti lahko spremljate tudi na Facebook profilu Kozjanskega parka.

Fotografija zgoraj: Cvetoči visokodebelni sadovnjak; Kozjanski park

 

Muzej je bil postavljen v okviru evropskega projekta ''Travniški sadovnjaki'', na pobudo Kmetijskega inštituta Slovenije in v sodelovanju z ekološko kmetijo Pr' Matet. Sadjarski muzej se nahaja v Gradišču pri Lukovici 14, na Dan travniških sadovnjakov, v petek, 30. aprila 2021, med 10. in 16. uro, bodo vrata muzeja odprta za obiskovalce.

 Fotografija desno: Sadjarski muzej Tepka; Kmetija Pr' Matet 

 

   

WP 20210331 15 08 48 Pro 1

Naravni park Haloze - Čerinovo se pridružuje pobudi Dan travniških sadovnjakov, ki ga bomo obeležili v petek, 30. 4. 2021 med 14.30 uro in 17. uro v Naravnem parku Haloze - Čerinovo (Trdobojci 34b, 2285 Zgornji Leskovec). 

Tu je po odstranitvi zarasti bil vzpostavljen nov ca. 2 ha velik travniški sadovnjak z 230 visokodebelnimi drevesi 26 različnih sadnih sort jabolk, hrušk, češenj,
skorša in nešplje.

Predstavili bodo pomen agroekoloških načel v visokodebelnih sadovnjakih ter izvedli prostovoljno akcijo s prikazom zaščite sadnih dreves na pašniku. Udeležbo je potrebno predhodno najaviti na info@halo.si ali 02 795 32 00.

Fotografija desno: Cvetoči sadovnjak na območju Haloz.

Ob dnevu travniških sadovnjakov si bo v petek, 30.4.2021, od 10. ure dalje, mogoče ogledati Kmetijo Zaplana, Marinčev Grič 47, Vrhnika, na kateri je bil v okviru projekta vzpostavljen nov travniški sadovnjak ter ustrezno obnovljen obstoječi nasad visokodebelnih sadnih dreves.

Kmetija je vključena v EIP projekt (podukrep M16.5) – Travniški sadovnjaki (spletna stran UL BF – projekt EIP TS ) - Travniški sadovnjaki avtohtonih in tradicionalnih slovenskih sort kot podpora biotske pestrosti in ohranjanja tradicionalnega kulturnega vzorca slovenskega podeželja (kratko: Travniški sadovnjaki).

 

Več o dnevu travniških sadovnjakov tukaj.

Pregled vseh aktivnosti na temo visokodebelnih sadovnjakov.

Vabljeni!